Wschód Bar

Miodowa 4Kazimierz, Kraków
tel: 787 900 110

restauracja

Więcej szczegółów:

Wschód Bar, czyli azjatycki street food na Kazimierzu

KF 7 marca 2019

Już jest! W sobotę 2 marca swoje wielkie otwarcie miała restauracja z autorską streefoodową kuchnią azjatycką – Wschód Bar. Znajduje się ona przy ul. Miodowej, w pasażu łączącym z ul. Dietla.

Wschód Bar jest nowym konceptem właścicieli dobrze znanego w Krakowie (i nie tylko) ramen baru Ramen People.

Karta jest bardzo czytelna i została stworzona z myślą o dzieleniu się jedzeniem, warto też do restauracji wybrać się większą grupą. Znajdziemy w niej mapo doufu, czyli tofu i wieprzowinę w sosie z pieprzem syczuański, yu xiang – bakłażany smażone z czosnkiem, imbirem, w sosie ze sfermentowanych nasion soi, won tons, tradycyjne pierożki z nadzieniem wieprzowo-warzywnym w bulionie imbirowym, peking shredded pork tj. wieprzowinę stir-fry z cienkimi naleśnikami, ogórkiem, dymką i sosem hoisin (do samodzielnego zwijania), cong you bing – wegetariańskie placuszki z młodą cebulką i marchwią i sosem octowo-sojowym, kara age (nazywane potocznie KFC po japońsku), czyli kawałki chrupiącego kurczaka podawane ze świeżą cytryną, dan dan – makaron z mięsem wieprzowym, pastą sezamową, pieprzem syczuańskim i piklowanym musztardowcem, dau kho nam huang, czyli danie z tofu, grzybami shiitake, boczniakami i sosem ostrygowym (pescowegetariańskie) i banh mi (bagietkę z piklami z marchwi, białej rzepy, zielonym ogórkiem, kolendrą, jalapeno i chilli majo) w trzech wariantach do wyboru: z pate drobiowo-wieprzowym, smażonym tofu lub pieczoną karkówką, bun bo nam bo tj. sałatkę z makaronu ryżowego z dodatkiem świeżych ziół, szalotką, orzeszkami ziemnymi i do wyboru: z wołowiną lub tofu oraz zupę bez nazwy, czyli autorski wywar drobiowy z ziołami, makaronem jajecznym, wieprzowiną i czerwoną cebulą.

Dodatkowo, w ramach przekąski lub na mniejszy głód posilić możemy się chrupiącą bagietką z dwoma rodzajami masła – miso i sezamowym (możliwa wymiana na wegańskie oleje), domowym kimchi lub sukju-namul, kiełkami fasoli mung po koreańsku.

Jak wszyscy wiemy, streetfoodową (i każdą inną) ucztę należy zakończyć deserem, a we Wschód Barze znajdziemy dwa: che chuoi – pudding z tapioki na mleku kokosowym z bananami, sezamem, orzeszkami ziemnymi oraz croissanta (o nadzienia należy pytać obsługę).

Zarówno menu, jak i karta z napojami odnoszą się do kultury azjatyckiej, dlatego też znajdziemy w niej yujacha, czyli tradycyjny napar cytrusowy, sakura no jozo – napar na bazie domowej konfitury wiśniowo-imbirowej z dodatkiem syropu anyżowego, sujeonggwa punch tj. koreański kompot cynamonowy. Oprócz tego lemoniady Fentimans, herbary zielone liściaste, kawa po wietnamsku lub przelewowa.

Adres: Miodowa 4 (pasaż)

Telefon: 787 900 110 (warto zrobić rezerwację)

My już tam byliśmy! A Wy?

 

 

 

 

Źródło zdjęć: Marcin Czornyj – Kałuża

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o