Tydzień Kuchni Polskiej

Kraków

WYDARZENIE

05 - 11 Listopad, 2018
Więcej szczegółów:

Tydzień Kuchni Polskiej w krakowskich restauracjach!

KF 5 listopada 2018

Obchodzona w tym roku setna rocznica odzyskania przez Polskę Niepodległości to niebagatelny powód do świętowania. Restauratorzy z całej Polski postanowili go uczcić, współtworząc zainicjowany przez MAKRO Polska Tydzień Kuchni Polskiej.

Tydzień kuchni Polskiej potrwa od 5 do 11 listopada. W tym czasie w restauracjach biorących udział w akcji, obowiązywać będzie specjalne menu oparte na tradycyjnych polskich przepisach, wyselekcjonowanych uprzednio przez profesora Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu..

Lista restauracji przestawia się następująco:

W Krakowie udział wezmą: Restauracja Pod Kopcem, Biała Róża, Bombonierka, Restauracja 27 porcji, Restauracja Albertina, Gościnna Chata, Polskie Smaki, Stara Kuchnia, Piwnica Wolnica.

W pobliżu Krakowa: Dwór Sieraków, i Fusion of Taste w Konarach koło Mogilan.

W Małopolsce: Restauracja Zakopiańska w Zakopanem, Kiyrnicka by Saguła w Kościelisku, z kolei w Bukowinie Tatrzańskiej: TaTRadycja i Schronisko Smaków, a także Skansen Smaków w Cholerzynie.

Sto receptur na sto lat niepodległości

Sieć hurtowni MAKRO Polska wydała bezpłatną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Na łamach książki można się zapoznać z  interpretacjami przepisów, dokonanymi przez takich szefów kuchni jak Katarzyna Daniłowicz, Iwona Niemczewska, Przemek Błaszczyk, Michał Bałazy, Janusz Fic,  Mariusz Pieterwas, Philip Abraham, Dominik Narloch, Wojtek Harapkiewicz, Jarek Sak Grzegorz Labuda czy Adrianna Marczewska.

Przykładowo, Janusz Fic, szef kuchni Dworu Sieraków, dokonał interpretacji Wereszczaka, czyli schabu po litewsku, a Mariusz Bizub, szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej, podjął się zreinterpretowania przepisu na Jesiotra w pierogu.

Książka wydana została w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski. Będzie dostępna online pod adresem www.polskie-skarby-kulinarne.pl Korzystajcie!

Partnerem artykułu jest Makro.

Źródło zdjęć: materiały prasowe Makro

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o