Baazar Bistro

Beera Meiselsa 24Kazimierz, Kraków
tel: 797422002

restauracja, winiarnia

Więcej szczegółów:

Baazar Bistro – kuchnia francuska i wine bar na Kazimierzu

KF 29 sierpnia 2018

W połowie czerwca swoje huczne otwarcie na rogu Placu Nowego i Meiselsa miało Baazar Bistro&Bar à vin. Nieopodal Okrąglaka, który po dziś dzień pełni funkcję targu i bazaru, powstało miejsce z kuchnią francuską i wyborem win, z których wiele dostępnych jest na kieliszki. Szefem kuchni jest tam Daniel Górniak, znany krakowianom z Restauracji Szara , który opracował kartę dań bazując często na lokalnych produktach. Znajdziemy tam zatem m.in koguta pochodzącego z Gospodarstwa wiejskiego pod Wiśniczem, gotowanego w winie i serwowanego z wędzonym boczkiem, cebulką perłową, marchwią, gryką niepaloną i trybulą/ślimaki z eko gospodarstwa Agnieszki i Sławka Sakowskich, podawane na szpiku wołowym, z masłem czosnkowym, pietruszką i bułką tartą/sery zagrodowe od Rzepki z Bukowiny Tatrzańskiej/polędwicę wołową – polską, sezonowaną i z certyfikatem ,Doceń Polskie’ z dodatkami w postaci opalanego ziemniaka, kalafiora, sosu bearnaise lub z zielonego pieprzu/ratatouille z kozią fetą pochodzącą z ,Koziej Doliny’.

Do każdego dania serwowany jest wypiekany na miejscu chleb na naturalnym zakwasie pszenno-żytnim, robiony z mąki pochodzącej od Stanisława Wisiorka z Kleczy Górnej. Z racji, że Baazar jest również wine barem, selekcja win jest ogromna i dostarczane są one głównie przez Wojciecha Lutomskiego z Lutomski.Wino i Roberta Mielżyńskiego z Mielżyński Wines.Spirits.Specialities. Otwarte do późnych godzin bistro jest odpowiednie zarówno na lunch z kieliszkiem wina (30 zł, serwowany od poniedziałku do piątku), jak i na kolację.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o